Mikael E. Widengrens självbiografi kapitel 1. Sida 1.

Google startades 1998 av Larry Page och Sergey Brin.


De är båda födda 1973, bördiga från judiska invandrarfamiljer från Ryssland och har föräldrar som är professorer. De lärde känna varandra på Stanford och enligt det som håller på att bli en modern legend bråkade de ständigt - men det oavbrutna kivandet förde dem också samman. Idén till Google kläcktes när Sergey Brin tillsammans med en lärare försökte komma underfund med den oöverblickbara webben. Den då ledande sökmotorn Alta Vista var tungarbetad, det kunde ta timmar att arbeta sig igenom träffarna på ett sökord för att komma fram till de intressantaste källorna.


Samtidigt började Larry Page intressera sig för de länkar som Alta Vista hänvisade till. Kunde de systematiseras för att öka relevansen? Brin och Page arbetade fram en algoritm som de kallade för Page Rank. Populära sidor hamnade högre upp än mindre populära. Tillsammans med konventionell sökordsmetodik är det den hemliga koden i Page Rank som fortfarande är grunden för Googles sökmotor. Allt fler upptäckte Googles sökmotor på nätet men det var likväl svårt att finna investerare till projektet. Sökordsprogram var inte hett. Tvärtom. Det här var internets barndom och de stora portalprojektens år. MSN, Yahoo, American Online liksom svenska Spray och Passagen slogs om att bli användarnas inkörsport till webben. Portalerna skapade allt längre listor med länkar för att lotsa besökarna på nätet. Men när informationsmängden och antalet sajter exploderade kollapsade den tanken.

 

Under de första åren försökte Google licensiera ut sin sökordsmotor och fick bland andra Yahoo som kund. Men det gav begränsade intäkter. Även från finansvärlden var intresset ljumt. Till sist knöts ändå de välrenommerade riskkapitalbolagen Sequoia Capital och Kleiner Perkins till projektet.


Och när kapitalisterna övertalade grundarna att införa annonser - så kallade sponsrade länkar - till höger om sökresultaten, tog det hela fart.


I Sverige kostar till exempel ordet "bolån" upp emot 30 kronor per klick.


SBAB, SEB och Länsförsäkringar är i topp bland de sponsrade länkarna och betalade alltså mest för varje hänvisning till den egna sajten från Google. I snitt blir cirka 20 procent av dem som klickar kunder och översatt till bolåneexemplet skulle det innebära en marknadsföringskostnad på 150 kronor för en ny bolånekund, småpengar i sammanhanget. Under arbetet med mejlsystemet Gmail kom Google på att man kunde läsa av innehåll på externa webbsidor och lägga in annonser som var relevanta för användaren på dessa. De hemsidor som anslöt sig till systemet fick halva intäkterna. Så var det geniala annonssystemet Adsense fött. I dag finns det Google-annonser på mängder av sajter och bloggar. Det ger Google enorma intäkter för tjänsten utan att egentligen medföra några kostnader.

 

Börsraketen Den 20 augusti 2004 noterades Google på Nasdaq. Grundarna vägrade gå i Wall Streets ledband, och i stället för att reservera aktier till de fina investmentbankernas bästa kunder ordnades ett auktionsförfarande. Någon traditionell road show till investerare blev det inte heller. Grundarna Brin och Page nöjde sig med att ge en intervju till tidningen Playboy. Intervjun var gjord i förväg men publicerades när Google var inne i en så kallad tyst period och inte fick kommunicera med aktiemarknaden. Det fick den amerikanska finansinspektionen SEC att gå i taket.

 

I Playboyartikeln beskrevs Sergey Brin och Larry Page på följande vis: "Brin hade kul och spelade en svettig volleybollmatch på gården. När han väl hade släpats in till intervjun funderade han - barfota och med stort allvar - över frågorna samtidigt som han då och då tog en tugga från en sallad. Under mötet med honom och Page, som hade skor på sig, satt de nästan inte alls ned. De stod upp, klättrade på stolarna eller vandrade runt i det inglasade konferensrummet. Det är tydligen omöjligt att sitta still när man är i färd med att förändra världen".


Problemet med SEC löstes till sist genom att Playboyartikeln bifogades till den formella ansökan till inspektionen. Därmed var lyckan också gjord för den amerikanska komikerkåren som kunde vitsa om hur de torra juristerna på SEC skulle lyckas undvika att titta på bilderna i Playboy när de granskade Googles ansökan.

 

Googles aktier introducerades till kursen 85 dollar och efter några timmar var priset över 100 dollar. Aktien fortsatte mot skyn och handlades den 6 november 2007 till toppnoteringen 741 dollar.


Under finanskrisen var den nere på 257 dollar men handlas nu åter över 600 dollar. Marknadsvärdet är i dag 200 miljarder dollar (Ericsson är som jämförelse värt ungefär lika många kronor) och Google närmar sig ärkerivalen Microsofts värde på 276 miljarder dollar.

 

Företaget har med åren utvecklats till en sedelpress. Under 2009 uppskattas försäljningen ha landat på 17,3 miljarder dollar med en vinst före skatt på 8,3 miljarder dollar. Bolaget har 70 procent av den globala marknaden för sponsrade länkar, den snabbast växande annonskategorin. I Sverige har Google 90 procent av den marknaden. 


Med tanke på vinsttillväxten per aktie på nära 50 procent de senaste åren, är det intressant att Google på 2010 års förväntade vinst värderas till det modesta p/e-talet 22. Uppenbarligen räknar analytikerna med att tillväxten snart planar ut. Och kanske finns det anledning att tro det.


Digitala mässmontern ! – ett enkelt sätt att nå ut till omkring 3 miljarder digitala användare..


Med Sky World Expos digitala mässmonter gör du ditt företag tillgängligt för besökare och media från hela världen. Det är en utmärkt mediekanal för att nå ut till digitala besökare. Du kan krydda montern med ett hett mässerbjudande så ökar du chanserna till fler besökare och fler affärer.

 

– Erbjudanden och aktiviteter i digitala montern är alltid populärt, säger Mikael E. Widengren som ansvarar för tjänsten på Sky World Expo.

Titta in i min digitala mässmonter !

http://skyworldexpo.com/mikaelwidengren.html


Sky World Expo Sverige

http://skyworldexpo.com/sweden.html


Med vänliga hälsningar


Mikael E. Widengren

Telefon & Swish 0765910097

E-post: mikael.e.widengren@gmail.com


Copyright is a legal right created by the law of a country that grants the creator of an original work exclusive rights for its use and distribution. © 2014 Mugela OÜ / © Sky World Expo / © SkyWorldExpo.com World Trade Center, Jõe 5, 10151 Tallinn, Estonia.

The European Union has 28 member countries: Sky World Expo Austria, Sky World Expo Belgium, Sky World Expo BulgariaSky World Expo Croatia, Sky World Expo Cyprus, Sky World Expo Czech Republic, Sky World Expo Denmark, Sky World Expo Estonia, Sky World Expo Finland, Sky World Expo France, Sky World Expo Germany, Sky World Expo Greece, Sky World Expo Hungary, Sky World Expo Ireland, Sky World Expo Italy, Sky World Expo Latvia, Sky World Expo Lithuania, Sky World Expo Luxembourg, Sky World Expo Malta, Sky World Expo Netherlands, Sky World Expo Poland, Sky World Expo Portugal, Sky World Expo Romania, Sky World Expo Slovakia, Sky World Expo SloveniaSky World Expo Spain, Sky World Expo Sweden, Sky World Expo United KingdomCopyright is a legal right created by the law of a country that grants the creator of an original work  exclusive rights for its use and distribution. © 2014-2016 Mugela OÜ / © Sky World Expo / © SkyWorldExpo.com World Trade Center, Jõe 5, 10151 Tallinn, Estonia. © Sky World Expo! Open ”24 hours” 24/7. Voice, video calls and chats with Skype! "SkyWorldExpo" 


Contact us by E-mail: office@skyworldexpo.com